Spor

7/9/2018
Yüzmek çok faydalı! Peki yüzmenin sağlığa olan faydaları neler?

Su sakinlik ve dinginlik veren, yerçekimi yükünü azaltarak vücut ağrılarını hafifletmede yardımcı olan en rahatlatıcı araç olarak kabul edilmektedir. Yüzme ise suyun gücüne karşı koyarak kasları çalıştıran ve diğer tüm klasik egzersizlerden, kalori harcama ve kas çalıştırma açısından üstün bir aktivitedir.

Yüzme herhangi bir fizyolojik ve patolojik durumda, yani sağlıklı insanlarda ve bazı hastalıklarda önerilmektedir. Mesela hamileler için yüzme, hem form koruma hem de kasların rahatlaması açısından yararlıdır.

 

Yüzmenin 10 faydası

 

1. Kas ve eklem problemlerini azaltır

Uzun süreli kas ve eklem sorunu olanlar, fiziksel aktivite olarak yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Su; kas, eklem ve dokuların vücudun diğer bölgeleriyle işbirliği içinde veya bağımsız olarak çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olur. Gündelik yaşantımızda çok fazla ekranlara baktığımızdan ya da hareketsiz oturduğumuzdan bazı kaslarımız neredeyse hiç çalışmamakta ve bu da vücudumuzda şekil bozukluklarına, ağrılara neden olabilmektedir. Yüzmek çalıştırmadığımız kaslarımızı kuvvetlendirir, ağrılarımızı azaltır. Suyun kaldırma gücü, yerçekiminin vücuda olan yükünü de azaltacağından, özellikle boyun, bel gibi omurga bölgelerinde ve dizlerinde, ayak bileklerinde problemler olan kişilerde faydalı olur.

 

2. Tüm kasları güçlendirir

Çoğu egzersiz türü belirli bir kas grubunu çalıştırmaya yöneliktir. Büyük bir kısmı, eklem ve kemik problemi olanlar için de tehlikelidir. Yüzme ise bütün kas gruplarını eşit şekilde çalıştırır, eklem ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur; tüm kasları güçlendirir.

 

3. Esnekliği artırır

Suyun içinde kemikler ve eklemler daha da rahatlar. Bu sayede yüzenler esneklik kazanır ve uzuvlarını daha geniş açılarda rahatlıkla açabilirler.

 

4. Kalp sağlığını destekler

Kalp hastalarının çoğuna, kan basıncını artıracak ve kalbe aşırı yüklenilecek yorucu fiziksel aktiviteler önerilmemektedir. Bu nedenle yüzme, kalp hastaları için ideal bir aktivitedir. Egzersiz kapasitesini artırmasının yanı sıra, kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

 

5. Kilo kontrolüne yardımcı olur

Yüzme, diğer egzersizlere göre daha eğlenceli bir spordur. Bu nedenle spor yapmak isteyenlerin genelde ilk tercihi yüzmeden yana olur. Yüzme, bütün kasların senkronize şekilde çalışmasını sağlayarak kilo kaybını ve vücut şekillendirmeyi sağlar. Araştırma sonuçlarına göre yüzme ile bir saatte yaklaşık 516 kalori yakmak mümkündür.

 

6. Astım hastalığına iyi gelir

Yüzme solunum hızı ve derinliğini de daha kaliteli hale getirerek astımlı hastaların genel durumunda bir iyileşme sağlar. Örneğin, serbest dalışta rekorları olan Yasemin Dalkılıç çocukluğunda astım hastasıdır. Fiziksel olarak astımlılara uygun olmayan salon egzersizleri yerine yüzme, önemli bir seçenektir.

 

7. Kolesterol seviyesini dengeler

Yüzme, enerji üretimi için yağ depolarının kullanımına yardımcı olan bir egzersiz türüdür. Geleneksel sporlar ile karşılaştırıldığında yaklaşık olarak 3 ila 5 kat daha fazla kalori harcanmasını ve enerji üretimini sağlar. Ayrıca yüzme, kolesterolün de dengede tutulmasına yardımcı olur.

 

8. Diyabet riskini azaltır

Yüzmeyle birlikte bütün kaslar çalışır ve yağ depolarındaki birikim de azalır. Bu durumda dokuların insulin duyarlılığı artar ve diyabet gelişme riski azalır.

Diyabetliyseniz, yüzerken diğer egzersizlerdeki koşullardan daha rahat hissedersiniz ve hipoglisemi için de sebep yaratmamış olursunuz. Herhangi bir sorununuz varsa, önce doktorunuzla yüzme konusunu danışmalısınız.

 

9. Beyne giden oksijen miktarını artırır

Yüzme, solunumu kuvvetlendirerek kan ve dokulardaki oksijen alımının kalitesini artırır. Beyne daha fazla oksijen gitmesi, beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olur. Araştırmalar, yüzen kişilerin algı ve zekalarının hareketsiz yaşayanlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir.

 

10. Genel kan dolaşımını iyileştirir

Yüzme, tüm uzuvları ve kasları harekete geçirerek, kalbe giden temiz kan akışını artırır. Bunun sonucunda genel olarak sağlıklı bir dolaşım sağlanmasına yardımcı olur. Hareketsizlikten, dolayısıyla kandaki pıhtılaşmanın artmasından kaynaklanan emboli ve felç riskini azaltır. Yüzerken bacaklarımızın sürekli hareketi ve suyun bacaklarımızın etrafındaki baskısıyla lenf drenajı artar, varislere bağlı ağrı, rahatsızlık ve şişmelerin de azalmasına yardımcı olur.



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın