Beslenme

12/9/2019
Kara Kış Öncesi Yeniden Hatırlayalım: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Gıda

Vücudunuzu belirli yiyecekler ile beslemek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir. Kışın soğuk algınlığı ve gribi önlemek için yollar arıyorsanız, şu 10 besin için hemen pazarın ve aktarın yolunu tutun.

 

TURUNÇGİLLER

Çoğu insan üşüttükten sonra C vitaminini almaya başlar. Ama  C vitamini yıl boyunca tüketmemiz gereken bağışıklık sistemimiz için büyük öneme sahip bir maddedir. C vitamininin beyaz kan hücrelerinin üretimini artırdığı düşünülmektedir. Bu, enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarıdır.

En popüler C vitamini deposu turunçgiller şunlardır:

  • Greyfurt
  • Portakal
  • Mandalina
  • Limon

Vücudumuz üretmediği veya saklamadığı için, günlük C vitamini almamız gerekir. Hemen hemen tüm narenciye meyveleri C vitamini açısından zengindir. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitlilik sayesinde, bu vitaminin herhangi bir öğüne eklenmesi çok kolaydır.

 

KIRMIZI DOLMALIK BİBER

Narenciye meyvelerinin en fazla C vitaminine sahip gıdalar olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü dolmalık kırmızı biber, narenciyelerden iki kat daha fazla C vitamini içerir. Aynı zamanda zengin bir beta karoten kaynağıdır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmesinin yanı sıra, içeriğindeki C vitamini sayesinde cildinizi de korur. Bunun yanında ‘’beta karoten’’ ile gözlerinizi ve cildinizi sağlıklı tutar.

 

BROKOLİ

Brokoli, içeriğindeki vitaminler ve mineraller ile canlılar için bir süper şarj edicidir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer birçok antioksidan ve lifle dolu brokoli, masanıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Brokolonin bu faydalarından yararlanabilmenin anahtarı ise bu sebzeyi tüketmeden önce mümkün olduğunca az pişirmektir.

 

SARIMSAK

Eski medeniyetler için sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede çok değerli bir araçtı. Bugün ise sarımsak, dünyanın hemen her mutfağında bulunmaktadır. Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne göre sarımsak, tansiyonu düşürmeye ve arterlerin sertleşmesini yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerinden gelmektedir.

 

ISPANAK

Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, bağışıklık sistemimizin enfeksiyonla savaşma gücünü artırabilen çok sayıda antioksidan ve beta karotene sahip olduğu için listemizde yer almıştır.

Brokoliyle benzer şekilde, ıspanak da az pişirildiğinde daha sağlıklıdır. Bununla birlikte, hafif pişirme A vitaminini de artırır.

 

YOĞURT

Yoğurt, D vitamini açısından zengin bir kaynaktır. D vitamini de bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını artırır.

Doğal yoğurdun içinde bulunan kültürler, hastalıklara karşı savaşmak için bağışıklık sistemini harekete geçirir. Şeker yüklü olanlardan almak istediğinizde ise onun yerine yoğurdunuzu taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.

 

BADEM

E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. Badem fındık gibi besinler, bu vitaminin deposudur ve sağlıklı yağlara sahiptirler.

Badem içeren yarım fincanlık bir servis, önerilen günlük E vitamini miktarının yaklaşık yüzde 100'ünü sağlar.

Soğuk algınlığını önlemek ve onunla savaşmak söz konusu olduğunda, E vitamini C vitamininden sonra en güçlü ikinci silahtır.

 

YEŞİL ÇAY

Son yılların popüler içeceği yeşil çay, gerçekten de bu ilgiyi hak eden özelliklere sahiptir. Hem yeşil hem de siyah çaylar flavonoidlerle paketlense de yeşil çayın siyah çaydan gerçekten üstün olma sebebi (epigallocatechin gallate) EGCG ile paketlenmesinden gelir. (EGCG bir tür antioksidandır)

Fermantasyon süreci geçiren siyah çay EGCG'sinin çoğunu kaybeder. Yeşil çay ise buğulanır ve fermente edilmez, bu nedenle EGCG’sini korur.

Yeşil çay, hücrelerinize mikroplarla mücadele için gerekli bileşiklerinin üretiminde yardımcı olabilir.

 

KİVİ

Kivi, doğal olarak folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini gibi birçok temel besinle doludur. C vitamini, enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini artırırken, kivide yer alan diğer yapı maddeleri de vücudun geri kalan kısmının düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.

 

KÜMES HAYVANLARI

Hasta olduğumuzda, tavuk çorbası içmek gerçekten iyi hissettirir. Çünkü kümes hayvanlarının etinde bulunan maddeler oğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmeye ilk etapta hastalanmamızı önlemeye yardımcı olur. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, B-6 vitamini açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 85 gr. hindi veya tavuk eti, günlük olarak tavsiye edilen B-6 miktarının yüzde 40 ila 50'sini karşılar.

Vitamin B-6, vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonların çoğunda önemli bir oyuncudur. Ayrıca yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati önem taşır. Tavuk kemiklerini kaynatarak elde edilen et suyu; jelatin, kondroitin ve bağırsakların iyileşmesi ve bağışıklığı için faydalı diğer besin maddelerini içerir.

 

Afiyet olsun, sağlıcakla kalın...



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın