Beslenme

7/4/2018
Yaz aylarında daha fazla su içmeyi ihmal etmeyelim!

“Su içemiyorum”

“Su içmeyi sevmiyorum”

“Su içmeyi unutuyorum”

Vücudumuzun yüzde 70’i sudan oluşur ve işlevlerini yerine getirebilmesi için de suya gereksinim duyar.

Günümüzde su içmenin faydaları artık birçok sağlık otoritesi tarafından kabul edilmektedir. Su, atık maddelerin uzaklaştırılması, hücrelerimizin yenilenmesi, cilt ve böbrek sağlığımız, ideal kilomuzun korunması, bağırsaklarımızın sağlıklı çalışabilmesi, kanın akışkanlığının sağlanması, bazı hastalıkların önlenmesi gibi sayısız faydalar sağlar. Bu nedenle, gün içinde yeteri kadar su tüketmek büyük önem taşır.

Ancak, öncelikle alışkanlıklarımız, fiziksel ve psikolojik durumumuz yeterince su içmemizin önünde duran engellerdir. Bazı basit önlemlerle bu engellerin üstesinden gelebilir ve vücudumuz için gerekli suyu tüketebiliriz.

Günde ne kadar su tüketmeliyiz?

·      Ilıman iklimde yaşayan, gün içinde ortalama bir fiziksel aktivite gösteren sağlıklı bir erişkinin günde yaklaşık olarak 2 litre (8-10 bardak) civarında sıvı alması önerilebilir.

·      Bütün gıdalarda, özellikle taze meyve ve sebzelerde bol miktarda su vardır. Dengeli beslenen bir birey günlük su gereksiniminin yaklaşık olarak yarısını bu gıdalarla alabilir. Dolayısıyla gıdalara ek olarak günde yaklaşık 1 litre civarında su içilmesi önerilebilir.

·      Fiziksel aktivite arttığında veya ortam sıcaklığı yüksek olduğunda ter ve solunum yoluyla ve fark etmediğimiz şekilde sıvı kaybımız artacaktır. Bu durumlarda alınan sıvı miktarı artırılmalıdır.

·      Örneğin; ülkemizde yaz aylarında gereksinim çok belirgin ölçüde arttığından, alınan sıvı miktarının 4-5 litre veya daha da üzerine çıkılması gerekli olabilir.

·      Vücuttaki su ve içinde çözünen maddelerin dengesi, içilmesi gereken su miktarı konusunda çok iyi bir şekilde uyarılar vermekte, düzenleme yapmaktadır. Bunların başında susama hissi gelir.

·      Böbrek hastalarına da önerilmesi gereken “susuz kalmaktan kaçınmaları” olmalıdır. Bunun için alınan sıvı miktarı “idrarın açık sarı renkte olmasını sağlayacak kadar’’ su ve sulu gıda alınması olmalıdır. Bu da normal koşullarda günde 2-3 litre civarındadır.

·      Tekrarlayan böbrek ve idrar yolları taşı olan hastalara aldıkları sıvı miktarını artırmaları, özellikle koyu çay ve kahveden kaçınmaları önerilmelidir.

·      Suya ulaşmada sorun yaşayan veya bilişsel işlevleri bozulmuş olan yaşlı bireylerin beslenmesi sırasında yeterli su ve sulu gıda verilmesine özen gösterilmelidir.

Hamilelikte su tüketimi nasıl olmalıdır?

Anne adayları için su tüketimi daha da önem kazanmaktadır. Öncelikle, bebeğin su tüketimi annenin içtiği suyla karşılanır. Ayrıca, bebeğin içinde bulunduğu sıvı açısından da su tüketimi önemlidir. Annenin vücut ağırlığının ve kan hacminin artması da, daha fazla sıvı tüketimine neden olur. Yeterli sıvı alımı, anne adayının kendisini enerjik hissetmesine yardımcı olur, idrar yolu enfeksiyolarını önler, cilt kuruluğu gibi problemlerin görülmesini engeller. Yeterli miktarda sıvı alındığında, hem annenin hem de bebeğin kanındaki tuz dengesi sağlanabilmekte, bebeğin gelişimi sağlıklı olabilmektedir.

Sağlıklı bir hamilelik geçirmek için anne adayının günde en az 8-10 bardak su içmesi gerekir. Anne adayı aktif çalışan biriyse ya da egzersiz yapıyorsa, alması gereken su miktarı buna bağlı olarak daha da artmaktadır. Her bir saatlik egzersiz için en az bir bardak fazladan su içmesi gerekir.

Yeterince su tükettiğimizi nasıl anlarız?

Vücudun yeterli su aldığı idrar renginden belli olur. İdrar rengi koyu çıkıyorsa yeteri kadar su içilmediği anlamına gelir. İdrar rengi berrak ve kokusuz oluyorsa bu yeteri kadar su içildiğini gösterir. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda bu takibi yapmak önemlidir.

Daha fazla su tüketmek için ne gibi önlemler alabiliriz?

·   Her sabah kalktığımızda, gece yatmadan önce, işe geldiğimizde ve işten ayrılırken bir bardak su içmeliyiz.

·      Kendimize hatırlatma kurup telefon ya da bilgisayarın su içmemizi hatırlatmasını sağlayabiliriz. Ya da post-it’lere kısa notlar yazıp farkedebileceğimiz yerlere yapıştırabiliriz.

·      Yemeğe başlamadan 20 dakika önce 1 bardak su içerek midemizde tokluk hissini uyandırabilir, öğünlerimizde daha az yemek yiyebiliriz.

·      Çay, kahve gibi sıvıları tükettiğimizden ötürü çok fazla su ihtiyacı duymuyorsak, fincanımıza su koyup dönüşümlü olarak tüketebiliriz.

·      Kış aylarında sıcak su tüketmeyi deneyin. Ayrıca suyumuza ıhlamur, elma, limon dilimi, tarçın çubuğu koyarak daha lezzetli hale getirebiliriz.

·      İş yerinde sigara molası yerine su molası verebiliriz.

·      Sevdiğimiz tarzda bir fincan ve renkli pipetler alıp suyumuzu bu şekilde eğlenerek içebiliriz.

·      Suyu az miktarlarda içmeyi deneyebiliriz. Küçük bir fincanla başlayıp zamanla büyük bir bardağa geçmek daha fazla su içmemizi sağlayacaktır.

·      Gece boyu susuz kalmış vücudumuzu sabah kalkınca büyük bir bardak su içerek ödüllendirebiliriz.

·      Suyumuza nane yaprakları, limon dilimleri, tarçın çubuğu koyarak farklı lezzetler yakalayabiliriz.

·   İçtiğimiz diğer sıvıları sulandırabiliriz. Ayranımıza, meyve suyumuza ve hatta çorbamıza su ekleyebiliriz.

 



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın