Kadın

8/17/2018
Vajinal Mantar Enfeksiyonları Havuz Keyfinizi Engelleyebilir

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen pek çok kişi havuzları tercih ediyor. Ancak kirli ya da fazla klorlu sular, özellikle kadınların havuz keyfi sonrası ciddi sorunlarla karşılaşmalarına neden olabiliyor.

Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak vajinal mantar enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Birçok kadın kaşıntı ve vajinada yanma hissi ile kendini gösteren mantar enfeksiyonu ile hayatı boyunca en az bir kez karşılaşmaktadır.

Havuz sularının neden olduğu vajinal enfeksiyonlardan korunmak için bazı önlemler alınması gerekir.

Neden kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ve mantar yazın sık görülür?

Havuzlar temiz tutulmak amacıyla genellikle klor kaynaklı dezenfektanlar ile temizlenmektedir. Ancak, havuz enfeksiyonlarının ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri havuz suyu içerisinde bulunan klordur. Klor, vajinanın doğal florasını bozan bir dezenfektandır. Vajinanın doğal yapısında bulunan yararlı bakterilerin ölmesine yol açarak mantar gibi diğer organizmaların ortamda üremesine neden olur. Bunun sonucunda, klor bazı enfeksiyonları tetikleyebilmektedir. Yani birçok insanın ortak kullanım alanı olan havuzların kirli olmasının yanı sıra aşırı klorlu olması da vajinal enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olur.

Antibiyotik kullanımı, gebelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan bir takım hastalıklar da vajinal mantar görülme riskini artırmaktadır. Özellikle yaz aylarında genital bölgenin nemli kalmasına sebep olan sentetik çamaşırlar, dar pantolonlar da mantar enfeksiyonu riskini artırmaktadır.

Havuzlar sadece vajinal enfeksiyonları değil, idrar yolu enfeksiyonlarını da tetikler. Kadınlarda idrar yolunun kısa olması ve enfeksiyonların bu kısa yoldan hızlı bir şekilde mesaneye ulaşmaları nedeniyle sistit de denilen alt idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir.

Bu enfeksiyonların belirtileri nelerdir?

Vajina florasında bulunan doğal bakteriyel organizmalar kadınların enfeksiyonlara karşı en önemli savunma mekanizmasıdır. Bu organizmaların kirli su, klor ve hatta sabun ile temas etmesi enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonunun en sık görülen belirtisi, kaşıntı ve vajinada yanma hissidir. Bu durumda dış genital organlarda kızarıklık ve ödem meydana gelir. Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntı genellikle çok şiddetlidir ve çoğu kez hastayı doktora getiren en önemli nedendir. Bazen kaşımaya bağlı olarak o bölgenin derisinde sıyrıklar ve küçük kanamalar dahi oluşabilir. Genellikle hastalarda beyaz renkli, kokusuz, süt kesiği kıvamında akıntı da görülebilir. Bu belirtilere ek olarak şiddetli mantar enfeksiyonlarında idrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama ve cinsel ilişki esnasında ağrı oluşabilir.

Tedaviye geç kalınırsa ne olur?

Kadınlarda görülen havuz enfeksiyonlarının tedavisinde öncelikle enfeksiyona neden olan etken maddenin tespit edilmesi gerekir. Bu etken mantar ise mantara yönelik, bakteriyel ise bakteri ile ilgili tedavilere başlanmalıdır. Tedavi hem rahatsızlığı iyileştirici hem de sorunun tekrarlanmaması için koruyucu özellikte olmalıdır. Kadınlarda bu tür enfeksiyonlar, vajinal fitiller, kremler ve gerektiği durumda ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilmekte, semptomlar ise1-2 gün içinde gerileyebilmektedir. Kısa bir tedavi sürecinden sonra hastanın akıntı ve kaşıntı gibi şikayetleri geçecektir. Burada en önemli nokta tedaviye erken dönemde başlanmasıdır. Bu tip enfeksiyonların tedavisinde geç kalındığı takdirde vajinal akıntılar kasık boşluklarına yayılarak daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Çünkü kadınların genital sistemleri, rahim ve tüpler kanalıyla kasıklara açılmaktadır. Enfeksiyonlar tedavi edilmedikleri takdirde kasık boşluklarına kadar yayılabilirler.

Bu tür enfeksiyonlarından korunmak için kadınlar nelere dikkat etmelidir?

  • Enfeksiyon başlangıcı görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
  • Mümkün olduğunca havuz yerine deniz tercih edilmelidir.
  • Vajinal bölge kesinlikle nemli bırakılmamalıdır.
  • Havuza girmeden önce vajinal tampon uygulaması tercih edilebilir. Ancak havuzdan çıkar çıkmaz tampon çıkarılmalıdır.
  • Mutlaka yedek mayo veya bikini bulundurulmalı, ıslak mayo hemen değiştirilmelidir.
  • Havuzdan çıktıktan sonra hemen duş alınarak vücut klorlu sudan arındırılmalıdır.
  • Havuzda 30-40 dakikadan daha uzun süre kalınmamalıdır.
  • Havuza girmeden önce duş alınmalıdır.
  • Klor seviyesi uygun ve temiz havuzlar tercih edilmelidir.
  • Genital bölgenin temizliği için normal sabun, parfümlü kozmetik ürünleri gibi tahrişe yola açabilecek temizlik ürünlerini değil, bu bölge için özel üretilmiş sabunlar kullanılmalıdır.
  • Öncellikle genital bölgenin ıslak ve nemli kalmasını önlemek için sentetik çamaşırlar ve dar kıyafetler giymekten kaçınılmalı, pamuklu ve rahat iç çamaşırlar tercih edilmelidir.


Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın